dimarts, 27 de gener del 2015

Poblat Ibèric dels Vilars

Mandoni i Indíbil (amb la falcata ibèrica)
Els ilergets eren una de les tribus ibèriques que vivien a la zona de les actuals comarques del Segrià, la Noguera, l’Urgell, les Garrigues i les terres orientals de l’Aragó. L’actual Lleida (antiga Ilerda) va ser-ne una ciutat important fins esdevenir-ne capital. A la ciutat hi ha una estàtua dels cabdills Indíbil i Mandoni, cabdills ilerget i ausetà respectivament que van lluitar primer a favor dels cartaginesos contra els romans, després a l’inrevés i finalment van encapçalar una revolta contra els romans el segle III a.c. on van ser derrotats. Quan estudiàvem història a l’escola sols es parlava d’en Viriato; manies dels antics historiadors sortosament oblidades.
Com altres tribus que habitaven les comarques catalanes, ens han deixat mostres de la seva capacitat per construir assentaments o petites vil•les fortificades, donant-nos a entendre que eren una societat força avançada ja abans de l’arribada dels romans.
La ruta dels Ibers a Catalunya ens porta a les visites als assentaments dels Vilars i del Molí d’Espígol.

La fortalesa dels Vilars d'Arbeca (750 aC - 325 aC) està situada en una zona de plana, a uns 4 km d'Arbeca (les Garrigues). És una fortalesa molt diferent a d’altres assentaments ibers catalans. Amb un sistema de defensa basat en una muralla, torres de defensa, barrera de pedres clavades a terra davant de la muralla, portes d’entrada d’amplada reduïda i un sistema de fossat inundable la feien inexpugnable.
Construïda en forma radial tenint com a centre el pou d’aigua, tenia un espai interior força reduït, com es veu en les vivendes que hi havia.


L’accés principal per les visites és una rampa de fusta on hi havia una rampa fortificada que accedia a la porta nord del recinte, que era l’únic lloc d’accés que no estava inundat pel fossar. A l’interior hi ha diferents panells explicatius pel pou central, el clavegueram, les vivendes, el camp frisó (les pedres a peu de muralla) etc. Una visita més que recomanable.


Podeu veure les fotos aquí. aquí.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada