dilluns, 30 de gener de 2017

Armats als Pastorets

El teló ja ha baixat definitivament per a tancar la temporada del Centenari dels Pastorets de Mataró (#100PastoretsMataró). Semblava gairebé que no arribaria mai, però ara ja forma part de la història de l’entitat i de la ciutat.

Grup d'Armats de la representació del 29 de gener
Els Armats de Mataró han tornat a col•laborar en les onze representacions que s’han fet aquesta temporada, donant el punt de la presència romana a la Judea d’ara fa dos mil anys. Cada representació, un grup de 4 armats ha acompanyat al personatge del Centurió romà encarregat de llegir l’edicte d’empadronament de l’emperador August.

No obstant, el personatge del Centurió no consta en el text original de Ramon Pàmies. L’any 1980 el director d’aquella temporada, l’actor Joan Pera, en va incorporar l’edicte i la figura, al començament del 3r acte, com a símbols d’aquesta presència romana que obliga a Josep i Maria a viatjar fins a Betlem.

Cercant posada temporada 1982-83

Durant aquests trenta set anys el personatge ha tingut continuïtat amb diferents modificacions pel que fa a la presentació de l’escena. El primer any es va llegir l’edicte davant d’una gassa amb un focus zenital i acompanyat per un altre personatge que feia de profeta. Més endavant es va passar a llegir-lo amb tota la gent del quadre en posició estàtica mentre un sol focus il•luminava la figura del Centurió, desapareixent la figura del profeta. En anys posteriors començava l’acte amb la lectura i l’acció per part del poble, fent-se fosc a continuació per introduir nous elements i continuava l’escena amb el ball de la serp, donant a entendre que havien passat uns dies amb l’escena anterior. Més endavant es va incorporar la lectura de l’edicte després del ball de la serp i abans de l’entrada de Josep i Maria. Així fins arribar a aquesta temporada, on l’edicte s’ha llegit a l’escena coneguda com “La casa de Naïm” o el “Retorn del fill pròdig”, abans de cantar la “Cançó Trista”. Al començament del 3r acte els armats i el Centurió feien guàrdia al costat de la taula on el poble anava a apuntar-se i també vigilaven a la gent del mercat.

Cercant Posada temporada 2015-16
Pel vestuari del Centurió i dels soldats romans a escena, es van recuperar alguns dels equips dels soldats romans de la Passió de la Sala, bastant malmesos per la manca de manteniment (la Passió es va interrompre l’any 1967), aprofitant-se l’equipament d’un dels Centurions i de dos soldats. Com a curiositat a la gravació dels Pastorets que es va fer l’any 1982 per part de TVE, els Armats de Mataró van deixar els tres equips a fi i efecte de que lluïssin més les figures.

Grup d'armats de la representació del 7 de gener
Quan l’any1986 i fins l’any 1991, es va tornar a recuperar la Passió de la Sala Cabanyes, els Armats de Mataró van col•laborar amb la presència de diferents persones amb equips de soldats i aportant el vestit del Centurió.

Cercant posada temporada 2015-16
Ja entrats en aquest segle, algunes temporades es van cedir dos equipaments de soldats fins que l’any 2010 va començar de nou la col•laboració tal i com la coneixem ara. Els Armats aporten la presència de 4 persones vestides de soldats que acompanyen al Centurió durant les diferents representacions. També aporten la túnica, les sandàlies i els mitjons per a la figura del Centurió, ja que la Sala va adquirir un equipament propi de casc, cuirassa i maniguets.    


Casa de Naïm temporada 2016-17
És un fet remarcable que dues entitats centenàries en les seves activitats i ambdues Patrimoni Cultural de la Ciutat, estableixin aquesta col•laboració als Pastorets. Jo personalment com a integrant de totes dues n’estic satisfet. A més a més cal tenir en compte que en els inicis i durant cinc temporades (1980-81 a 1984-85) vaig estrenar i interpretar el paper d’aquest Centurió, i ara el torno a fer des de la temporada 2014-15. Per tant ja en porto vuit.

Cercant posada temporada 2015-16
Cercant posada temporada 2016-17

(Fotografies: Montse Estrems, Mireia Romagosa i Jordi Romagosa)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada